Wandelen in Nederland en België
Wandelen is gezond. Het is een vorm van lichaamsbeweging die je zonder veel inspanning kan doen. Je hoeft er niet voor naar de sportschool, het kost niks en het kan altijd en overal. Wandelen is een simpele en gezonde manier om van A naar B te gaan. Maar het is zoveel meer. Of je nu een stadsmus bent of een groene jongen, iedereen kan er zijn voordeel mee halen. Wandelen als een manier om je omgeving te verkennen. Alleen, een gezellig uitje met vrienden, vergezeld door je geliefde of samen met de hond, het kan allemaal.
Een gezonde geest in een gezond lichaam
Artsen en kinesisten hameren op voldoende lichaamsbeweging voor een gezonde levensstijl. Wandelen kan hier een een flinke bijdrage in leveren. Het zorgt niet enkel voor een basisconditie. Iedere dag een wandeling van een half uur zou de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlagen. Bovendien is het een prima middel om het hoofd leeg te maken en stress te verminderen. Wie graag eens uit de luie zetel komt en al wandelend onbekend terrein wil verkennen, heeft daarvoor verschillende mogelijkheden.
Bewegwijzerde wandelroutes
Er zijn verschillende vormen van bewegwijzerde wandelroutes te vinden. Vaak bestaan de markeringen uit een gekleurde geometrische figuur. Het kan ook zijn dat een bordje met de naam van de wandelroute de weg aanduidt. Soms worden de routes door de toeristische diensten van de gemeenten uitgezet en onderhouden. Ook natuurorganisaties zoals 'Natuurpunt' in België of 'Staatsbosbeheer' in Nederland stippelen routes uit en verzorgen de bewegwijzering.
Een andere vorm van bewegwijzering: wandelknooppunten
Wie een wandeltocht op maat verkiest, kan opteren om zelf een route samen te stellen aan de hand van wandelknooppunten. Zowel België als Nederland beschikken over verschillende wandelnetwerken waar je eigenhandig je vertrekpunt kan bepalen en zelf kiest welke afstand je wil wandelen. Door knooppunten met elkaar te verbinden, maak je je eigen persoonlijke route. Tegenwoordig kan je online al aardig wat netwerken raadplegen. Soms wordt zelfs aangegeven of de gekozen paden verhard al dan niet onverhard zijn.
Wandelen aan de hand van een routebeschrijving
Er zijn op wandelgebied vele kilometers aan gemarkeerde trajecten te vinden. Je kan echter ook op pad gaan aan de hand van een routebeschrijving. Sommige gemeenten geven brochures uit van wandelroutes langs interessante plekjes met bijbehorende uitleg. Deze routes volgen geen markering, de te volgen route staat beschreven in de folder. Er zijn op het net ook websites waar je routebeschrijvingen kan downloaden. Hou er wel rekening mee dat deze trajecten net iets avontuurlijker kunnen zijn dan hun bewegwijzerde collega's. Ze dwalen wat vaker af van de gebaande paden maar bieden net daardoor soms een interessant extraatje onderweg.
Een wandelroute kiezen
Op internet zijn heel wat routes te vinden. Zoekmachines geven bij de combinatie van een plaatsnaam en 'wandelen' een heleboel informatie over wandelroutes in die regio. Op sommige websites kunnen gebruikers een reactie plaatsen op gewandelde trajecten welke extra nuttige info kan opleveren. Of de bewegwijzering nog overal aanwezig is, of een routebeschrijving nog up-to-date is, het zijn factoren die mee kunnen spelen in de keuze voor een route. Wie de hond mee op uitstap wil nemen, kijkt best eerst of de trouwe viervoeter welkom is. In sommige natuurgebieden zijn honden niet toegelaten. In deze special worden artikels over wandelroutes in België en Nederland gebundeld. Tenzij anders vermeld in de artikels, zijn honden op deze wandelroutes welkom.